Як бізнесу знімати рілс, шортс та кліпи

Як бізнесу знімати рілс, шортс та кліпи

Я запитався експертів з трьох ніш, як влни освоювали ріллс з нуля, скільки коштує зйомка і чи вдалося зробити відеопросування рутинною справою.

Отримав три класні історії, які точно комусь допоможуть освоїти рілс, шортс чи кліпи в Інстаграм, ТікТок чи Ютуб.

Перша – про те, як звільнитися з нелюбимої роботи та почати заробляти за допомогою відео. Друга — про те, що можна продавати навіть за допомогою роликів, знятих на коліні. І третя – як витратити 100 тис. грн, отримати нульовий результат, але зробити правильні висновки та продовжити знімати.

Від себе додам, які рілс використовують  для просування і надам рекомендації, як влитися у процес легше. Читайте, буде корисно.

Історія №1: Потрібно постійно пробувати. Якщо спробували і не вийшло, спробуйте знову

Можливо, ви знаєте мене як Комарошку із Instagram. До сорока років я працювала на нестерпній роботі і думала, що більше в житті нічого не буде. Мене захоплювало відео, але довгий час я лише дивилася чужі ролики, які з’являлися у стрічці. І лише під час карантину наважилася та почала знімати свої.

Справа пішла так добре, що з  роботи, яка не приносила задоволення я звільнилася 🙂

Зараз відео – моє основне джерело заробітку. Всі підписники, замовлення та продажі приходять через ріллс. Я навчаю людей просувати блоги за допомогою креативного відеоконтенту. При цьому для свого блогу знімаю всього п’ять вертикальних відео на місяць: я обрала гумористичний формат, а в ньому неможливо видавати ролики часто – це висмокче всю енергію.

Зйомки мають бути комфортними для вас

Креативний формат вертикальних відео підходить не всім. Є люди, які люблять дивитись смішні ролики, але не готові самі їх знімати. І це нормально.

Робити лише веселий контент – помилка. Коли ти завжди на позитиві, до тебе приходять заряджатися енергією. Але в житті ми всі – звичайні люди зі своїми проблемами. Якщо я намагаюся видавлювати позитив, це виглядає неприродно, а люди зчитують фальш. Найпростіше сказати, що зараз складний період.
Я вважаю, що під час зйомки вертикальних роликів потрібно вибирати максимально комфортну для себе історію. Можна повторювати за кимось: одягнути піджак, зробити серйозне обличчя і так само серйозно вести мовлення в роликах. Але від такого вдавання швидко вигораєш.

Як вигадувати ідеї для вертикальних відео

Ідеї ​​ріллс приходять від підписників: що цікавить одну людину, то цікавить десятьох, просто вони соромляться запитати. На деякі ролики мене надихнули інші творчі люди, які перетворюють рілс на кіно. Це не означає, що за ними треба повторювати всім — просто я люблю режисуру, гарні кадри та постановку, як у фільмах.

Іноді ідеї приходять, коли я займаюсь фізичною роботою. Виходить так: прибрала телефон, довго в ньому не залипала, переключила мозок, пішла всередину себе. І знайшла там ідеї!

Робити лише веселий контент – помилка. Коли ти завжди на позитиві, до тебе приходять заряджатися енергією. Але в житті ми всі – звичайні люди зі своїми проблемами. Якщо я намагаюся видавлювати позитив, це виглядає неприродно, а люди зчитують фальш. Найпростіше сказати, що зараз складний період.

І насамкінець: ставтеся до зйомки вертикальних відео простіше. Хтось знімає щодня п’ять роликів та набирає по п’ять підписників, хтось знімає один геніальний рілс і одразу багато підписників приходить. Людей приваблює харизма та відкритість: ні зайва вага, ні вік не відштовхнуть їх.

Керівник студії відеопродакшену Ганна Хлєбнікова про цей підхід:

Вертикальних роликів сьогодні — безліч. Питання в тому, що з цього дивляться, обговорюють, пересилають одне одному, а що швидко прогортають. Я вважаю, не варто зациклюватись на кількості, коли можна зробити ставку на якість роликів. І говорячи «якість», я маю на увазі не дорогу кіношну картинку, а гарний гумор і глибокий зміст відео.

З гумором все складно: банальні ролики, як у всіх, швидко набридають аудиторії. Автору потрібно постійно думати, як зробити інакше і при цьому донести до глядачів важливі думки у розважальному форматі. Робити такі ролики добре вміють одиниці, але якщо поставити собі таку мету і постійно вдосконалюватись, то все вийде.

Світлана в роликах показує, що вона така ж, як її пілдписники, лише трохи розкутіша, відкрита, самоіронічна. Вона дозволяє виділятися без огляду на думку оточуючих. Це не просто розважальний контент, який приваблює нову аудиторію. Ці ролики показують глядачам, чому варто повчитися в автора. Адже Світлана продає свої освітні продукти через ріллс. Тобто поєднує гумор, небанальну подачу та продаж, а це складно подвійно.

Мені здається, що це хороша стратегія. Показуйте своїм підписникам, що ви схожі, але обов’язково спирайтеся на свої переваги в експертній галузі.

Історія №2: Виявляється, це простіше, ніж можна думати

Марія Губіна десять років консультує з маркетингу малий та мікробізнес. Хоч вона й маркетолог, але довго опиралась нововведенням — віддавала перевагу інструментам, які працюють завжди. Reels для неї – новий експеримент.

Зйомки повинні приносити задоволення

Я розуміла, що нічого хорошого не вийде, якщо почну знімати ролики через насильство над собою. Якщо примушувати себе знімати вертикальні відео, через кілька місяців не захочеться ними займатися. Тому я почала шукати формати, які більше підходять саме мені. І підглядати за іншими експертами: хто, що та як записує.

Виявилося, найпростіший варіант – звернутися до продюсера, дати йому грошей, приїхати раз на місяць на студію та зняти вертикальні відео. Але мені більше подобаються живі ролики, записані вдома, нехай навіть на коліні. При записі в студії ріллс перетворюється на кіно — мені такий формат не підходить.

Звертатися до продюсера я не захотіла, тож вирішила знімати ріллс як вийде. Тим більше, що раніше я так само на колінці знімала відео для сторіс. Тоді я просто виходила на вулицю, діставала телефон і говорила: «Доброго дня, я вийшла погуляти, мені потрібно потренувати навички ведення сторіс через відео, потерпіть». Підписники терпіли, а в мене виходило все краще та краще. І я вирішила: Рілс робитиму так само.

Як почати з малого, особливо якщо ви знімаєте відео без помічників

Я виступаю за вбудовування нових навичок за принципом кіл по воді, щоб одразу не ухнути в безодню:

  • звикаєш до зйомок та до того, що на відео твій голос звучить незвично;
  • освоюєш фішки монтажу;
  • глибше працюєш над сценаріями ріллс та їх сюжетом.

Спершу я спробувала записати кілька роликів у себе в саду. Потім за допомогою монтажної програми вирізала уривки зі своїх старих відео. Так, мені здавалося, що все виглядало жахливо. Але я зробила перші кроки.

Я намагалася записувати ролики спочатку на одному тлі, потім на іншому. Зрозуміла, що почуваюся не дуже добре – якось силіконово. Хоча від аудиторії був відгук: сказали, що в мене очі гарні. Тоді я почала записувати рілс без окулярів 🙂

Брендований банер допомагає не мучитися з вибором фону, а знімки з фотосесій чудово підходять для обкладинок ріллс

Потім я втягнулася і пообіцяла собі робити по три ролики на тиждень. На другому тижні зняла чотири ролики. На третій уже шість роликів, а потім за вихідні випадково записала відразу дев’ять ріллс. Тепер я знімаю їх пачкою, тому що не можу щодня виділяти достатньо часу на запис.

Накладати текст у відео починала сама як могла, де могла, в чому могла. Зараз я маю помічницю — вона додає наприкінці відео плашечку з написом «Підпишись» і робить субтитри.

А ще я не ставлю собі завдання написати вау-сценарій. Просто намагаюся в кожен рілс додати вступну фразу, яка чіплятиме людей. У відео все так само, як у тексті: спочатку йде зачіпка, потім занурення, а потім відповідь на запитання аудиторії або мораль.

З ідеями для вертикальних відео теж все просто: я підглянула, як інші експерти переробляють свої пости у відеоформат і почала робити так само. Іноді приходять нові ідеї. Але якщо ні — я просто перетворюю свої ж пости на ролики.

Зрештою, ніякого перфекціонізму. Я записую всього 2-3 дублі, щоб вибрати з них найкращий, але сам ріллс при цьому може бути не дуже добрим. І це нормально – неможливо бути завжди однаково геніальним. Зате на тлі поганих ріллс інші виглядають яскравішими.

Якщо є процес, до якого не виходить зайти, тому що він здається великим і складним, то заходимо як можемо. Складно записати ріллс – записали як завгодно, опублікували. За тиждень приберете, якщо буде дуже погано. Це лише п’ять хвилин ганьби.

Керівник студії відеопродакшену Ганна Хлєбнікова про цей підхід:

Дбайливе ставлення до побудови особистого бренду через будь-які формати контенту — дуже гарна історія. Будується власний бренд не за день і не за два, це робота довга. Якщо експерт то писатиме статті, то робитиме сторіс, то зніматиме рілс пачками і освоюватиме всі майданчики одночасно, він швидко видихнеться.

Я бачу на ринку багато прикладів, коли експерти проходять навчання з ріллс, знімають серію роликів, викладаються на сценаріях і, не отримавши швидкого вражаючого результату, кидають усе. У розвитку власного бренду так не можна. Дайте собі час побудувати дбайливу систему просування. Тестуйте інструменти маркетингу не кілька тижнів чи місяць, а хоча б півроку. Освойте один формат, поставте процес на рейки, зробіть його максимально комфортним, потім опановуйте наступний інструмент. Рухайтеся поетапно, починаючи з малого.

Дбайливий підхід до освоєння рілс стосується і форматів зйомки. Важливо вибрати теми та формати, з якими вам буде комфортно та легко працювати – це перший із  кроків у освоєнні такого формату.

Історія №3: Витратити 100 000 грн, нічого не отримати, але продовжити знімати та викладати рілс

Я, Майя Богданова, – керівник школи контенту , копірайтер, міжнародний бізнес-тренер і автор трьох книг-бестселерів. Записала та опублікувала 62 рілси, витратила на це 100 000 грн, але не отримала жодного продажу. Кількість підписників теж не змінилася – скільки підписалося, стільки й відписалося.

Я могла вирішити, що Рілс для мене не працює і піти оплакувати вкладення, але натомість досліджувала свою аудиторію та аудиторію клієнтів. Виявилося, що є прямий зв’язок між інструментом, який використовуєш, та продуктом, який продаєш. Іншими словами, є швидка та повільна аудиторія — вони мають різні очікування, їм потрібні різні продукти.

У мене всі продукти «довгі»: продаю два тримісячні курси на рік. Моя аудиторія повільно дозріває, повільно приймає рішення, повільно працює і не дивиться ріллси – вони її дратують. Вони читають тексти. Приймають рішення, будують стосунки, відчувають емоції виходячи з текстів. І якщо я хочу продавати за допомогою ріллс, то мені доведеться щось зробити зі своїм продуктом.

Не завжди вертикальні відео призводять до продажу

Аудиторія з вертикальних відео переважно орієнтована на швидкий контакт, швидке прийняття рішень, швидкий дофамін. Я працюю з психологами, нутриціологами, дієтологами, які часто скаржаться, що ріллси залітають, охоплення виростають, але конверсія у продаж нульова.

Справа в тому, що вони показують своїй аудиторії рілси-цукерки, які швидко розвертаєш, кидаєш у рот і отримуєш задоволення. А продають вони процесний продукт, у якому людина має бути готова довго прикладати зусилля в одну точку, не отримуючи результату.

Тут є два рішення:

  • Розширити лінійку продуктів та працювати з аудиторією, заточеною на швидкий дофамін.
  • Почати вирощувати аудиторію, якщо не можна змінити лінійку товарів.

Розважальний контент заточений на швидкий контакт, дає велике охоплення – він добре працює в першому випадку. Якщо потрібно вирощувати аудиторію, то потрібний ще й експертний контент. Якщо на ньому люди не відписуються, то ми зуміли пояснити, яке завдання на довгій дистанції можемо вирішити для них.

Плюси та мінуси різних підходів до зйомок

Я пробувала знімати ріллс сама, з помічником, з хлопцями з ТБ, які супроводжують інфобізнес створенням професійного відео.

Коли знімаю сама, то роблю це в моменті — максимально емоційно поділяюся тим, що зараз є актуальним. На емоції, енергію та включеність у тему люди дуже добре реагують.

Мінус – це виглядає погано, тому що знято у форматі селфі – телефон у руці, на селфі-палиці або висить під кермом.

Плюс роботи з помічником — за один раз можна зробити багато. У моменті я можу зробити один, два чи три, але не п’ятнадцять та не тридцять роликів.

Помічник приїжджає знімати раз на тиждень. До цього приїзду я готуюся заздалегідь: фарбуюся, одягаюсь, готую додатковий образ та теми для роликів. На всі теми знімаю відео та віддаю в обробку. Так виходить робити більше відео.

Коли ти записуєш п’ятнадцятий рілс із шістнадцятої спроби, рівень емоційної включеності падає. Тут часом не вклалися, тут кадр поплив, тут ворона в парку каркнула, там дитина повз пробігла. П’ятнадцятий рілс. Шістнадцятий дубль. Та й результат відповідний.

Команда робила обробку відео, але мені не подобалася картинка: наче краще, ніж роблю сама, але було відчуття, що все одно зроблено на коліні.

Тоді я дійшла до хлопців із ТБ. Вони готували сценарій, писали першу та останню фразу, стежили за тим, що говорю і в потрібний момент зупиняли, вибудовували картинку, світло, приїжджали з гримером. Картинка виходить божественна. Діти додають у відео титри, все дуже красиво.

Але за фактом все одно виходить фігня. Ми заходимо в соцмережі, поки сидимо в кафе і чекаємо на каву, коли їдемо на таксі і нам нудно. Заходимо за енергетичним драйвом, а тут серйозна жінка сидить на фоні шафи і каже: «Щоб набрати першу тисячу підписників, вам необхідно налагодити партнерські стосунки». Коли людина включає цей ріллс, у нього з’являється відчуття: “У мене немає першої тисячі підписників, знову треба щось робити”. Я опиняюся тим шаленим персонажем, який ще раз нагадує, що треба працювати.

Я сама з доброї волі дивитися таке не стала б, тому що не хочу в соцмережах відчувати почуття провини. Не хочу отримувати користь, складати списки справ. Я хочу насолоду, хочу дофамін.

Тому я вирішила додати в свою лінійку короткі продукти. Не приносити користь та не відповідати на запитання про те, як написати чи відредагувати текст. Робитиму прості, веселі, життєві штуки.

Керівник студії відеопродакшену Ганна Хлєбнікова про цей підхід:

Майя Богданова має раціональний підхід. Перш ніж кидатися знімати відео, важливо зрозуміти, навіщо це вам. Спочатку мета, потім дії на її досягнення. Інакше вийде, що всі біжать і я біжу. А куди, навіщо, що мені це дасть, неясно.

Піддавайте сумніву будь-які поради з приводу ріллс, які діють категорично – “або так, або ніяк”. Особливо якщо  повторювати за іншими чи викладати ролики щодня. Ваш бізнес — особливий і підхід до просування через вертикальні відео буде не таким, як у всіх.

Рілс, шортс чи кліпи у Інстаграм – не чарівна пігулка. Зйомки вертикальних відео витратні за часом, силами, а можливо, і за грошима. Перш ніж вкладати ресурси у справу, розберіться з тим, навіщо це вам, який результат потрібен, як ви зрозумієте, що інструмент працює.

Як все ж таки знімати вертикальні відео для бізнесу?

Універсального варіанта та жорстких правил роботи з короткими вертикальними роликами немає.

Ви можете знімати п’ять креативних, гумористичних ріллс на місяць, як Світлана, та продавати за їх допомогою свої послуги.

Можете відштовхуватися від своєї продуктової лінійки: якщо продукти “довгі”, то знімати розважальні ролики, щоб охопити нову аудиторію, а потім експертними рілс пояснювати, як ви можете їй допомогти. Або розширити продуктову лінійку «швидкими» продуктами та працювати з людьми, які орієнтуються на дофамін та контакт.

А можете їсти «мамонта» шматочками — йти маленькими кроками, робити спочатку як завгодно, а потім все краще.

У всіх цих історіях є лише один загальний момент: якщо ви знімаєтеся в роликах, вам має бути комфортно. На природні емоції люди відгукуються набагато краще. Саме цю пораду я можу дати кожному.


Рекомендую почитати ще:



Замовити консультацію по залученню клієнтів  у твій бізнес з Інстаграм чи інших соцмереж

Якщо в тебе немає часу займатися налаштуванням інструментів по залученню клієнтів з Інстаграм та інших соціальних мереж або ти самостійно не можеж розібратися як це зробити якнайкраще, то звертайся до мене – розкажу, покажу, настрою, перевірю, буду обслуговувати і надавати звіти по ефективності і результатам. Тобі потрібно лише заповнити форму замовлення консультації нижче:

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *