Ідеї для відеороликів з розкрутки особистого бренду

Ідеї для відеороликів з розкрутки особистого бренду

Як експерту легко знаходити ідеї для відео, а не висмоктувати теми з пальця? Хороша новина: вигадувати нічого не потрібно, витрачати на це багато часу теж. Ваша щоденна робота з клієнтами постійно підкидає сюжети для відеороликів, які допоможуть вам прокачувати особистий бренд. Куди дивитися і як зібрати класні теми для експертних відео, ріллс, сторіс та кліпів, я розповім в цій статті.

Порада: перш ніж почнете читати, відкрийте файл з ідеями. Якщо у вас його поки немає, просто зараз створіть порожній Google-документ або “Збережене” в Telegram. У міру читання статті у вас точно з’являтимуться ідеї — одразу фіксуйте їх і ви отримаєте запас сюжетів на місяці вперед.

Що може стати темою для відео?

Сумніви та заперечення ваших клієнтів

Дізнайтеся, що бентежить клієнтів при покупці, які страхи, заперечення та проблеми є. Якщо ви самі продаєте послуги, згадайте цікаві випадки або спеціально поспілкуйтеся з покупцями та запитайте. А якщо у вас є менеджери з продажу, розпитайте, з якими сумнівами вони стикаються.

Далі подивіться, як можна опрацювати кожне заперечення через відео. Що розповісти та показати клієнтам, щоб їх сумніви зменшилися? Можливо, для деяких випадків буде потрібна ціла серія відеороликів.

Наприклад, клієнт рієлтора каже: «Боюсь купувати нерухомість біля моря у цьому регіоні. Чув, що там низька якість будівництва, а ще всюди пліснява». Візьміть цю тему та зніміть огляд різних об’єктів. Покажіть будинки, в яких правда є пліснява, порівняйте їх із будинками, де немає жодних проблем, і розкажіть, як відрізнити одне від одного. Озброїть людину інформацією та допоможіть їй прийти на перегляд нерухомості підготовленим.

Ще приклад: клієнти косметолога бояться йти на процедури через чутки про те, що після ін’єкцій можна отримати застиглу міміку. Ідея для відео — покажіть та розкажіть, як виконується процедура і що потрібно зробити, щоб зберегти обличчя рухливим та виразним. Додати кадри з клієнтками, у яких все пройшло добре.

Історії з повсякденної практики

Записуйте все цікаве, що відбувається у вашій роботі: клієнт прийшов з незвичайним запитом, ви вирішили складне завдання або конфліктну ситуацію, дізналися щось нове, набили шишку і можете розповісти, як уникнути помилок. По гарячих слідах можна зняти відео – людям це цікаво.

Ще можна показати вашу практику через бекстейджі та нарізки. Зніміть ваш звичайний день за кадром і покажіть, як ви працюєте — наприклад, ведете майстер-класи з малювання або готуєтеся до виступів. Цікаві повсякденні моменти є у будь-якій сфері, і це не нарізка на кшталт «я випила каву, а потім поїхала магазинами».

Часті питання, які вам ставлять

Згадайте та випишіть усі питання, які ставлять клієнти. До речі, не лише вам, а взагалі експертам у тій же сфері: можна знаходити ідеї навіть у коментарях до роликів та постів конкурентів.

Якісь питання здадуться вам простими чи ви вирішите, що на них уже відповідали десятки разів. Але якщо клієнти досі про це запитують, значить, вони не знайшли відповіді чи їх щось турбує. Так що постарайтеся не надто жорстко фільтрувати питання, а відповідати на все більш менш типово. “Що купити, якщо я хочу навчитися малювати аквареллю?”, “У якому районі Одеси краще вибирати квартиру?”, “Куди подіти руки під час зйомок відео” – ось хороші приклади питань. Відповісти на кожен можна у невеликому відео: зробити огляд матеріалів для малювання, влаштувати демонстрацію житлової площі чи вдалих поз для зйомок.

Щоб це джерело ідей працювало, запрошуйте людей ставити запитання у коментарях чи накидати цікаві теми для відео. А ще можна зробити телеграм-бота для зворотного зв’язку. І просто заведіть звичку записувати все, про що запитують вас клієнти – витратите 2 секунди, а потім легко та без роздумів над темами знімете відео.

Проблеми, за вирішенням яких приходять до вас

Фіксуйте проблеми, знімайте розбір складних ситуацій і показуйте, як ви допомагаєте клієнтам справлятися з труднощами.

Наприклад, до вас приходять по консультацію перед покупкою автомобіля. Покажіть, як ви перевіряєте авто, на що дивитися, які ознаки битої машини. Такі відео цікаві клієнтам, вони навчають і водночас показують вашу експертизу. Покупці дізнаються якісь базові моменти, але розуміють, що самі вони не мають настільки потужну підготовку, як ви. І краще з такою проблемою йти до експерта.

Історії з минулого

Покажіть, які складні ситуації ви змогли розрулити у минулому і чого вони вас навчили. Розкажіть, як на старті кар’єри ви зіткнулися з чимось незвичайним та як викручувалися. Це показує ваш потужний бекграунд у професії та підвищує довіру до вас як до експерта і просто як до людини.

Особливо можуть «вистрілити» кумедні історії, які вкладаються у професійний досвід. Наприклад, як мало не зірвався виступ, тому що ви переплутали дати, або як дуже шкідливий клієнт перетворився на найвідданішого і тепер постійно повертається до вас.

Щоб нікого не зачепити, складного клієнта можна зобразити у вигляді мальованого персонажа

Інфоприводи, на які ви можете відреагувати як експерт

У кожній ніші регулярно трапляються скандальні історії чи лунають гучні новини. Якщо з’явиться свіжий інфопривід — зніміть відео. Дайте професійну реакцію, зробіть аналіз ситуації, покажіть клієнтам можливі варіанти подальших дій.

Наприклад, ви юрист. Якийсь бренд оскандалився і працівники подали на нього до суду. Розкажіть у відео, чому так сталося, як можна було цього уникнути, як би ви відреагували, як би порекомендували поводитися представникам бренду.

Знакові події

Виберіть цікаві події у минулому чи теперішньому та спробуйте проаналізувати їх як експерт. Тут не йдеться про хайпові інфоприводи: будь-які яскраві чи резонансні події у вашій сфері можуть добре спрацювати, навіть якщо це було давно. Наприклад, якщо ви адвокат, розкажіть про прецедент: як людина виграла складний процес 10 років тому, відсудила велику суму і що їй у цьому допомогло.

Бесіди з цікавими людьми

Кличте на розмову класних людей з вашої чи суміжної сфери, робіть спільні ролики та ефіри. Тем для відео буде стільки, скільки колег-експертів захочуть взяти участь у вашій рубриці: головне знайти цікаві точки перетину.

Наприклад, кар’єрний консультант може запросити на ефір психолога, бізнес-тренера або навіть стиліста (зняти з ним відео «Як одягнутися на співбесіду»). Обидва учасники розмови можуть зробити анонс інтерв’ю та попросити аудиторію заздалегідь надсилати запитання.

Не хочете вести спільні ефіри, стриму і робити інтерв’ю? Надихайтеся чужими! Слухайте подкасти, дивіться інтерв’ю з представниками вашої ніші, беріть на озброєння цікаві питання, які вони порушують, та розбирайте їх у своїх відео для просування.

Коментарі на форумах та групах за вашим профілем

Вивчіть форуми та спільноти з вашої теми, перегляньте пабліки в соцмережах. У постах та коментарях цільова аудиторія часто безпосередньо ставить питання, озвучує проблеми, просить поради, а вам залишається тільки вибрати найцікавіші та на їх основі записувати свої відеовідповіді.

Наприклад, handmade-майстри у професійних спільнотах можуть скаржитися, що люди погано купують вироби і не зрозуміло, як взагалі просувати своє хобі. Якщо ви консультуєте майстрів і малий бізнес, зніміть відео і дайте кілька порад про те, як просувати акаунти і продавати продукцію, зроблену своїми руками.

Лайфхаки, поради, секрети, помилки

Збирайте та випускайте поради, які можете дати своїм клієнтам. Підкажіть їм, як зробити щось простіше, краще, швидше. Такі відео легко і з цікавістю виглядають, якщо оповідання не затягнуте і без ліричних відступів. Їх легко використовувати у соцмережах, де заходять короткі відео.

Приклади: «Один лайфхак, який покращить вашу навичку малювання», «3 лайфхаки для роботи з фінансовим обліком», «4 способи додати титри в сторіс» і так далі.

Відео з лайфхаками гарні своєю серійністю. Берете лише одну тему, а відеороликів знімаєте кілька

Теми, які «вистрілили» у ваших конкурентів чи закордонних колег

Подивіться канали конкурентів та оцініть, що особливо добре зайшло їх аудиторії. Де найбільше лайків, переглядів та коментарів, що це за теми та формати? Знайдіть цікаві ідеї та зробіть краще!

Наприклад, у конкурента-дієтолога є популярне відео «5 фатальних помилок у схудненні». Ви можете розширити свою добірку, додати особисті лайфхаки щодо виправлення цих помилок, розповісти історії клієнтів, які впоралися з ними.

Такий самий принцип — із закордонними колегами. До речі, у них часто трапляється щось оригінальне, чого ще не було на україномовному ЮТУБі.  Ви можете адаптувати такі ідеї під запити своєї аудиторії та бути першим серед конкурентів.

Книги, фільми та серіали

Тут два варіанти. Перший – випускайте добірки з вашої теми. Якщо ви сімейний психолог, розкажіть про 10 історій, де у парах є великі проблеми і до фіналу фільму чи книги вони вирішуються.

Другий варіант – робіть професійні розбори фільмів, книг та серіалів. Сімейний психолог може проаналізувати, як розвиваються стосунки закоханих у якомусь фільмі, показати небезпечні дзвіночки та навести приклади з практики. Експерт із продажу — розібрати цікаві способи підвести клієнта до угоди. Фахівець із відеозйомки — показати, як у сценах виставлено світло та ракурси, розповісти, як це кіно знято та змонтовано. Особливо добре, якщо фільм для розбору свіжий чи популярний і його багато хто зараз обговорює.

Сервіси Google Trends та AnswerThePublic

Слоган Google Trends — “Дізнайтеся, що шукають користувачі з усього світу”. Дивіться в цьому сервісі, що є нового та цікавого прямо зараз, та вибирайте тренди, на які ви зможете відреагувати.

Це не те саме, що інфоприводи: важливі події у вашій сфері часто бувають локальними і в трендах не відображаються. Сюди потрапляє тільки щось дуже значуще для широких мас.

Ще один сервіс – AnswerThePublic (“Люди запитують”). Тут можна вбивати та переглядати запити у вигляді дерева ідей, і часто серед них знаходиться щось варте.

Приклади тем за словом «відеозйомка». Видно, що людям цікаві «відеозйомка для маркетплейсів» та «відеозйомка з дрону», можна зробити ролики на ці теми

Теми для роликів, які реально будуть корисні для ваших глядачів, часто приходять самі. Помічайте їх у своїй щоденній роботі та подіях навколо. Продовжуйте вести ваш файл з ідеями та записувати надихаючі приклади та ситуації з практики. А щоб швидко знаходити потрібне, додавайте зрозумілі підзаголовки, рубрики і вказуйте, що саме сподобалося вам у кожному прикладі – потім легше розібратися в референсах і накидати сценарій для відео.

 


Рекомендую почитати ще:



Замовити консультацію по залученню клієнтів  у твій бізнес з Ютуб чи інших соцмереж

Якщо в тебе немає часу займатися налаштуванням інструментів по залученню клієнтів з ЮТУБ  та інших соціальних мереж або ти самостійно не можеж розібратися як це зробити якнайкраще, то звертайся до мене – розкажу, покажу, настрою, перевірю, буду обслуговувати і надавати звіти по ефективності і результатам. Тобі потрібно лише заповнити форму замовлення консультації нижче:

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *