Як знімати вірусні Reels та Shorts: формат, тема, сценарій

Як знімати вірусні  Reels та Shorts: формат, тема, сценарій

У 2024 році вертикальні відео, як і раніше в тренді. Їх використовують не тільки для розваги, а й для просування брендів та експертів. І якщо ще 3 роки тому тексти переважали, то зараз короткі ролики змушують аудиторію повертатися та залипати у соцмережах.

До того ж в Інстаграмі для користувачів  Рілс – найкращий доступний метод просування в 2024 році. Автори користуються ним, сподіваючись зняти вірусне відео, залетіти в тренди та отримати аудиторію без реклами.

Я помічаю ще й те, що відео зберігають частіше за тексти, а експерти все більше записують ролики не з горизонтальною, а з вертикальною орієнтацією. І все частіше у них виникають питання:

  • а як знімати вертикально правильно;
  • що потрібно робити, щоб ролики «залітали у тренди»;
  • чи потрібний сценарій для зйомки вертикального відео;
  • чи можна викладати відео для ріллс на різних майданчиках.

Про це й поговоримо.

3 складові класних вертикальних відео

За досвідом, вертикальне відео буде успішним, якщо в ньому є сенс та естетика . А ще – якщо воно викликає емоції .

Сенс — це продуманий сценарій та зміст ролика. За естетикою кадру стоять грамотно підібрані освітлення, обладнання для зйомки, одяг та макіяж. Емоції забезпечують подання матеріалу, вдалий формат, тренди, харизма героїв у кадрі.

Перш ніж знімати вертикальне відео, продумайте кожну складову. З таким підходом ви витрачатимете менше часу на зйомку, а ролики все більше подобатимуться аудиторії.

Як вибрати формат для вертикального відео

Побачити трендове відео і бездумно повторити його – не найкраще рішення, якщо ви хочете знімати ролики системно та з мінімальними витратами. Краще спочатку розібратися, які формати вам підходять і які легко освоїти . А далі рухатись від простого до складного.

Карта форматів вертикальних відео: від простого (зеленого) до складного (червоного)

Прості формати вертикальних відео

Найпростіші та найпопулярніші формати вертикальних відео, які підходять навіть новачкам:

  • Голова, що говорить. Глядачі бачать людину, яка говорить, дивлячись на камеру.

  • Ліпсінг. Людина в кадрі синхронно повторює чужий текст: наприклад, відкриває рота під відому пісню або «промовляє» репліки з фільму.
  • Текст на фоні. На фонове відео або фото накладаються плашки із фразами/картинками або титри.

Коли ви освоїте легкі формати, їх можна ускладнити. Наприклад, спочатку просто говорить голова, потім у відео додайте субтитри, а з розвитком навички зйомки та монтажу з’являться ефекти, якась анімація, ви задієте простір навколо. Наприклад, як у цьому відео:

Формати середнього рівня складності

Вимагають більш ретельної підготовки та навичок зйомки.

  • Лайфхаки. Прийоми та хитрощі ніші. Наприклад, “Як знімати відео без світла” або “Як позбутися розкладної сушарки”.
  • Челенджі. Повторення трендового відео на свій лад. Наприклад, незвичайний спосіб укладання волосся або повторення спортивних вправ. Зазвичай у таких відео спочатку показують оригінал, а потім свою варіацію.

  • Танці під музику. Тут досить згадати танець Уенсдей, який нещодавно облетів соцмережі. Хто його не танцював, адаптуючи під свою нішу! Стилісти, танцюючи, розбирали образ та макіяж героїні, фотографи рекламували фотопроекти у готичному стилі тощо. Навіть чемпіонка світу із синхронного плавання танцювала його під водою.
  • Вказівки та анімація. Експерт у кадрі вказує убік, а там з’являється текст чи картинка.

  • Інструкції, DIY-відео та рецепти. Послідовність кроків отримати результат. Як знімати відео в домашніх умовах, як прикрасити торт і таке інше.

  • Voice over. Закадровий текст накладають на змонтоване відео. Цей формат підходить для будь-чого, починаючи з легких розповідей про те, як проходить ваш день і закінчуючи складними інструкціями та гайдами.

Складні формати вертикальних відео

  • Відео із спецефектами, перетвореннями, складними переходами. Наприклад, один макіяж – помах рукою – інший макіяж; один одяг – рух рукою – інше вбрання. Вимагає тривалої підготовки та навичок монтажу.
  • Бекстейджі, атмосферне відео. Нарізка кадрів під музику. Потребує операторських навичок: потрібно під час зйомки побачити вдалі кадри, зрозуміти, як подати подію, під яким кутом показати те, що відбувається.
  • Скетчі, сценки, ситуації. Вони може бути один учасник чи кілька. Окрім навичок зйомки, вимагають продуманого сценарію, а іноді й акторського таланту учасників.

Герої сценок запам’ятовуються, глядачі просять продовження – у цьому форматі можна зняти не одне, а цілу серію відео.

  • Формат із «дублем» експерта. Коли герой сам із собою веде діалог. Наприклад, психотерапевт показує фрагмент сесії, де він у ролі пацієнта та лікаря, або розмовляють дві подруги.

Ці формати потрібні, щоб ваші відео в соцмережах залучали та розважали, а не лише виконували освітню функцію. Адже люди заходять у соцмережі не за користю, а щоб відволіктися та дізнатися, як живуть та працюють інші.

Усі ці формати можна адаптувати під експерта чи бренд. Головне — не захоплюватися трендами, а використати їх з розумом.

Невеликий відступ про тренди у вертикальних відео. Ще рік тому експерти говорили, що трендова музика впливає на успіх вертикального відео: мовляв, воно починає вірусуватися лише через те, що в ньому використовується певна мелодія/пісня. Зараз я все частіше чую від інших і наголошую сам, що жодного впливу на охоплення звукового супроводу немає. Тому й гнатися за трендом, який вам не підходить, не потрібно.

Завдання, яке допоможе вам вибрати формат відео та підготуватися до наступного етапу

Візьміть блокнот або будь-який інший інструмент для записів та зайдіть до соцмережі. Відкрийте вкладку з короткими відео (в Інстаграмі це ріллс, на YouTube – шортси) і спробуйте визначити формати роликів. Зауважте, що об’єднує відео одного формату, з яких структурних частин вони складаються, які прийоми та фішки використовує автор.

Це складна дослідницька робота, але вона дуже допоможе, коли ви шукатимете свій почерк і подачу в зйомці коротких вертикальних роликів.

Тепер, знаючи, які формати вам ближче і які ви готові спробувати, приступайте до сценарію для річок та інших вертикальних відео.

Як написати сценарій для вертикального відео

Щоб написати сценарій для ролика, потрібно знати, про що ви хочете говорити і навіщо порушуєте цю тему.

Перейдемо відразу до структури та сценарію.

Крок 1. Зберіть референси

Ідеї ​​для ріллс часто народжуються після перегляду стрічки соцмереж. Ось ви залипли в чужому ролику, а от зрозуміли, як цей же формат «приземлити» на свою тему. І це логічно для початківців. У вас немає досвіду та нагляду режисера-постановника, але це не означає, що ваші відео не зможуть вистрілити.

Шукайте свій почерк. Розбирайте сторіс відомих блогерів, переглядайте ролики на різних майданчиках, зберігайте в нотатки, закладки чи месенджер ті, що чіпляють, — так ви зберете референси.

Зберігайте відео за принципом:

  • подобається, як виглядає те, що відбувається;
  • розумію, як це зробити, думаю, що зможу так само;
  • подача легко лягає на тему, яку хочу висвітлити.

Сценарій найпростішого формату відео складається з референсів та технічного завдання собі. Наприклад, щоб записати ліпсинг, складіть ТЗ: де потрібно зняти відео, звідки взяти звукову доріжку, які мають бути вираз обличчя, рухи, одяг та інше. А далі потрібно репетирувати, щоб рухи губ збігалися із записом.

Крок 2. Пропишіть структуру відео

З деякими форматами вертикальних відео важче — потрібна чітка структура та покроковий план. Для формату з головою, що говорить, структура ролика може бути такою:

Структура ріллс

Реальний приклад у маркетинговій тематиці

1. Гачок — проблемна для глядача ситуація, біль, питання, історія. Обіцянка подарунка/бонуса наприкінці відео.

2. Занурення в тематику — які тенденції є на ринку, що буде, якщо ситуацію ігнорувати, як не потрібно робити і так далі.

3. Рішення + демонстрація експертності — покажіть, як можна вирішити питання, які є.

4. Заклик до дії – направляємо аудиторію, кажемо, який крок потрібно зробити. Наприклад, підписатися або прокоментувати відео.

1. Скільки підписників прийде з реклами блогера? За рекламу віддаєш гроші, тож хочеться зрозуміти, чи буде вона ефективною.

2. Запитувати «а як у інших» — така собі ідея. Краще спиратися на реальні цифри, підтверджені маркетологами та продюсерами.

3. Які та де їх взяти?

  • Запросити актуальне охоплення блогера за останній тиждень.

  • Орієнтуватися на 10-15 % аудиторії блогера, які перейдуть у ваш профіль.

  • Розрахувати на 30 – 50% від цих 10 – 15%. Це і буде прогноз щодо нових підписок.

Тепер ви зможете приблизно прикинути вартість підписника.

4. А ось як з’ясувати, чи не бреше блогер про свої охоплення – тема для окремої розмови. Пишіть у коментарях, чи цікаво вам дізнатися про це.

Можливо, для зйомки перших вертикальних відео доведеться писати докладно. Але з часом, коли ви наб’єте руку і звикнете до зйомок, достатньо буде лише структури.

Сценарний план зйомки для прикладу вище буде включати не лише текст для відео та референс, а й розуміння, де знімати, коли, який реквізит потрібен, який одяг, макіяж.

Якщо у відео будуть спецефекти (переходи, анімація тощо), їх також треба описати. Більшість спецефектів робиться на зйомках – крутий перехід від одного інтер’єру до іншого або перевдягання потрібно правильно зняти, продумати рух камери.

Вищий пілотаж – заздалегідь вирішити, на яких майданчиках ви опублікуєте відео. Чому це важливо, поговоримо трохи згодом.

Ось приклад картки, заповненої для одного відео.

Зручно, що вихідні джерела, додаткові матеріали, тема, задум — все збережено в одному місці. За 3 хвилини можна ознайомитися з матеріалами та розпочати зйомку

Крок 3. Складіть контент-план для майбутніх відео

На етапі сценарного плану для ролика може бути: розписуючи одну ідею, ви придумаєте ще кілька нових. Не тримайте їх у голові. Запишіть у контент-план теми, референси, потрібні посилання, картинки, музичні треки – потім ви повернетесь і доповните кожну з ідей докладним сценарним планом.

Я підготував вам зручний шаблон контент-плану — сам користуюся таким, коли готую вертикальні відео.

Отже, ви вибрали формат, вигадали тему, подачу, написали сценарний план, підготували реквізит. Тепер ви готові до зйомки.

Що врахувати під час зйомки вертикальних відео: секрети професіоналів

Я за те, щоб використовувати кожну одиницю контенту багаторазово. Створення відео – не найпростіший процес, але якщо ви вирішили приручити цього звіра, сміливо викладайте кожен ролик на різні майданчики.

Наш досвід показує, що одні й ті самі відео в ріллсах, шортсах  дають дуже різний результат. При цьому зусилля витрачаються один раз, а джерел залучення нової аудиторії стає кілька.

Звучить чудово. Але! Враховуйте вимоги майданчиків до вертикальних відео, перш ніж почнете знімати. Ось кілька секретів, які допомагають нам у цьому.

Дотримуйтесь зони безпеки кадру

У кожної платформи свої вимоги до відео та особливості інтерфейсу:

  • формат;
  • допустимий розмір файлу;
  • розташування коментарів;
  • розташування логотипу компанії чи іконки автора;
  • розташування кнопки та інших елементів.

Ваше завдання — побудувати кадр і розмістити текст на відео так, щоб важлива інформація не була прихована технічними елементами.

Не виходити за межі зон безпеки під час зйомки та при монтажі вам допоможе наша пам’ятка по вертикальним відео:

Робіть заклик до дії (CTA) з урахуванням особливостей майданчика

Ще одна відмінність відеороликів на різних майданчиках – заклик до дії. У вертикальних відео він вкрай важливий, тому що цими роликами ви приваблюєте нову аудиторію та прогріваєте стару. Людей слід підштовхнути до дій.

Якщо на YouTube логічно попросити натиснути дзвіночок, щоб підписатися, то в Рілс Інстаграм це звучатиме дивно. Десь можна сказати: «Напишіть мені в личку, я надішлю інструкцію.

Тому коли пишете докладний сценарій, не забудьте про особливості майданчиків. Враховуйте не лише рекомендований хронометраж, а й цільову дію, яку мають зробити глядачі.

Зробіть універсальний заклик до дії, який допустимо на всіх майданчиках, або запишіть кілька фіналів, а при монтажі в той самий ролик додайте різні заклики. Пам’ятка на заклики до дії  вам у цьому допоможе:

Підготуйте сценарій для монтажу

Досвід наших клієнтів показує, що можна призвичаїтися і звикнути знімати відео регулярно. А ось із монтажем трохи складніше. Комусь нецікаво розбиратися в нових програмах та їх функціях, комусь ніколи, у когось монтаж займає надто багато часу, тому що немає досвіду.

Що робити?

Записуйте відео самостійно, а монтаж делегуйте спеціалісту. Віддайте йому вихідники, референси та максимально докладно опишіть, що хочете показати, яку нарізку вставити, якими титрами супроводжувати те, що відбувається. Наприклад, так:

Так, потрібно витратити час і скласти докладне техзавдання або сценарій монтажу, особливо якщо працюєте з фахівцем вперше. Але це дуже важливий крок. Детальний ТЗ допоможе монтажникові зрозуміти завдання і змонтувати класний ролик, який не доведеться переробляти.

Знімайте пакетно

Вище ми говорили, що всі ідеї краще збирати в одну таблицю з контент-планом вертикальних відео. Вона допомагає під час зйомки відео. Ви плануєте один слот часу, готуєтеся один раз, записуєте відразу 10-15 роликів на тиждень або місяць вперед і забуваєте про це завдання.

Це практичний варіант, тому що виставити світло, налаштувати камеру, підготувати приміщення та реквізит потрібно якось, а вам буде легше повністю поринути в процес.

Поставтеся до зйомки як до свята

Більшою мірою цей секрет відноситься до жінок і все ж таки вважаю, що про це важливо сказати всім.

Якщо зйомка відео для вас більше стрес, ніж задоволення, спробуйте змінити підхід і включити в процес приємні кроки. Згадайте, як покращується настрій у передчутті приємних свят. Тож давайте з відеозйомки теж зробимо свято! Проконсультуйтеся зі стилістом, виберіть гарний одяг, зробіть укладання, неспішний макіяж – впевнений, ви приступите до зйомки зовсім в іншому настрої.

До того ж, приємний досвід зйомки знизить рівень стресу в майбутньому. Адже ви знатимете, що якось вам уже було легко і радісно записувати відео, чому б і не повторити? Тим більше зараз ви знаєте, як записувати класні ролики!


Рекомендую почитати ще: 



Замовити консультацію по залученню клієнтів  у твій бізнес з соціальних мереж

Якщо в тебе немає часу займатися налаштуванням інструментів по залученню клієнтів з соцмереж або ти самостійно не можеж розібратися як це зробити якнайкраще, то звертайся до мене – розкажу, покажу, настрою, перевірю, буду обслуговувати і надавати звіти по ефективності і результатам. Тобі потрібно лише заповнити форму замовлення консультації нижче:

 

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *